През зимата в градските апартаменти има в няколко пъти по-малко летящи и пълзящи неканени гости. Разбира се, тук изключението правят хлебарки, които ще оцелеят, дори след ядрен удар. С настъпване на по-топлото време, различните вредители стават по-активни и пречат на спокойния начин на живот. Трябва да се отървете от домашния насекоми – самостоятелно или с помощта на професионален контрол на вредителите – Превента ДДДД ЕООД. Ето как:

Как да се отървете от насекомите сами?

Основното в борбата с домашните насекоми е да се създадат неподходящи условия за живот: да се ограничи достъпът до храна, вода, места за разплод и убежища. Това ще помогне за редовното почистване и дребните козметични ремонти. Ето някои задължителни точки:

– премахване достъпа до вода (трябва да поправите текущите кранове и след измиване на съдовете, например, избършете мивката до сухо, така че да няма останали капки);

– систематично почистване на трохи и херметично съхранение на ядливи продукти;

– покритие (с уплътнител, монтажна пяна, цимент) на всички пукнатини, фуги, чипове и дупки;

– монтаж на решетки с фина мрежа на места като прозорци, отвори на канализация и други;

– инсталиране на мрежи, против комари върху прозорци (в топлия сезон насекомите мигрират свободно по фасадите на сградата, прониквайки в апартамента през отворени прозорци).

Хлебарките

Най-ефективният и най-бърз начин да се отървете от хлебарки е химически: вредителят ще третира апартамента с професионални инсектициди, съобразени специално за вашата ситуация, и ще даде точни препоръки, какви мерки да предприемете, за да се предпазите от други насекоми в апартамента.

Дървеници

От народните методи за контрол на дървеници, често се използват най-различни прахове, запълване и разпръсквани около и до леглата или инсталирането на краката на леглото в специални кутии. Това обаче не убива насекомите.

Най-ефективните методи в този случай са измиване, варене, парене и избиване на предмети и мебели. Може да използвате инсектициден гел или инсектицид и да намажете рамката на леглото и ъглите на матраците, да извадите всички килими, пътеки и килими по улицата и да сварите постелки. Това ще е напълно достатъчно, ако има малко насекоми и те са разположени само в района на местата за спане. Ако преселването отиде по-далеч зад первазите, тапетите и картините, тогава в този случай ще помогне само химическият ефект.

В този случай трябва да разберете откъде са дошли буболечките: дали това е случаен индивид или системна миграция от съседите. Във втория случай е необходимо да се вземат предпазни мерки, за да се предотврати тази миграция. За целта смажете всички основни платки, контакти, канали и места за влизане и излизане, през отоплителни тръби със силиконов уплътнител.

В кои случаи трябва да се свържете със специалисти?

В случай на дървеници или хлебарки в жилището е толкова просто да се реши проблемът. Изхвърляйки комплект възглавници и одеяла, няма да се отървете от дървениците, тъй като местообитанието им е много по-широко. Същото е и с хлебарки: дори и да поддържате чистота, почиствате старателно остатъците от цялата храна, старателно измивате повърхностите, след готвене, това може да не е достатъчно. Хлебарки се появят в апартаментите по всяко време на годината, но най-осезаемо в преходните сезони: зима-пролет; лято-есен. Индивидуалната борба с тях, не винаги помага и тогава се налага дезинфекция от професионална фирма по ДДД.

Ако срещнете проблем от подобен характер, свържете се с професионалисти. По правило за отстраняване на дървеници и хлебарки PREVENTA.BG използват специални продукти, които не могат да бъдат закупени в обикновените магазини. Съответно, отстраняването на насекоми с помощта на професионална борба с вредителите ще даде по-добър резултат, а ефектът ще остане за по-дълго време.

За сравнение ще ви дадем пример: ако независимо премахнете паразитите, ще се отървете от тях за няколко седмици или месеци, докато професионалните дезинфектори ще дадат гаранция с години.

Какви средства за унищожаване се считат за безопасни за хората и домашните любимци? Как да го проверите?

Всички средства, които дезинфекторите използвани в работата на фирма по ДДД, са безопасни за хора и животни. Проверката на това е много проста: Специализираната фирма, трябва да притежава сертификати за всеки продукт. Може да поискате да ги видите, независимо да изучите състава, методите на приложението или предпазните мерки. Ако няма такъв сертификат, трябва да се свържете с компанията, чрез която сте направили поръчката за услуга, и да поискате бързо да изпратите снимки на сертификатите за продуктите, с които е дошъл специалистът. В случай, че нито дезинфекторът, нито компанията, предоставяща услугите, не могат да предоставят сертификати, по-добре е да потърсите лицензирана фирма.

Как да подготвим апартамент за химическо третиране?

Ако срещнете проблема с домашните насекоми и решите да се свържете със специалист по борба с вредители, тогава преди да пристигнете, трябва да подготвите апартамента.

Опитайте се да покриете всички мебели, извадете отворените контейнери с храни и продукти за лична хигиена, които могат да останат изложени на химикалите. В процеса на почистване на къща, например от дървеници, е необходимо да се осигури безплатен достъп до мебелите, в които те потенциално могат да бъдат обитават (дивани, фотьойли, матраци и т.н.), за да изчистите достъпа им до всички врати.

Преди да започнат работа професионалните екипи, всички жители и животни трябва да напуснат помещенията. Средно, ако апартаментът се третира със студен химикал, по-добре е да се освободи къщата за около три часа – това е минималното време за утаяване на химикала.

След три до четири часа можете да се върнете в апартамента и да проветрите (по-добре е да отворите прозорците за 1,5-2 часа).

През следващия ден не се препоръчва да се мият подовете: насекомите умират не от вдишване на пръскани продукти, а директно в момента на директен контакт с тях. Затова след дезинсекция ви съветваме напълно да се откажете от цялостното миене на пода за около пет седмици – може да миете само зоните, по които ходите ежедневно.

Веднага след дезинфекция избършете повърхностите, с които редовно влизате в контакт: дръжки за врати, маси, нощни шкафчета и кухненски плотове. Изпирането на спално бельо и други дрехи, изложени на химикали се препоръчва. Препоръчва се още да се мият при температура не по-ниска от 60 градуса – в такава вода опасните насекоми, ако са останали по нещата, умират и химикалите се разпадат.

Източник: preventa.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *